El-cigaretter – det billigare, hälsosammare alternativet till tobaksrökning

e-cigarett-noEn av många fördelar med att använda en e-cigarett istället för vanliga cigaretter är frånvaron av missfärgade fingrar och obehaglig röklukt. Den vattenbaserade ånga som avges från en e – cigarett är helt luktfri, så du slipper obehaglig tobaksrök. E-cigaretter är också tillgängliga i flera olika smaker, med olika förblandade märken att välja mellan och även möjlighet att blanda din egen smakblandning som passar din personliga smak. Du kan även använda din e- cigarettanordning på offentliga platser eller inomhus, då ny EU-lagstiftning har slagit fast att de är helt lagliga att använda. De är heller inte föremål för samma reglering som nikotinplåster och tuggummi. Om du använder enheten bland dina vänner, bidrar du inte till att förorena luften och orsaka passiv rökning. Det kan också bli betydligt billigare att använda en elektronisk cigarett jämfört med att röka vanliga cigaretter.

Europeiska ministrar röstade nyligen emot en strängare lagstiftning runt nikotinersättningsprodukter.

EU- ledamöterna förkastade förslagen eftersom cancervälgörenhetsorganisationer kommit överens om att även om nikotin är det ämne som gör rökare beroende, är kemikalierna i tobaksröken så mycket farligare. El-cigaretter innehåller ingen tobak och en talesman från Cancer Research i Storbritannien sade att användningen av e-cigaretter var ”nästan helt utan tvivel” mycket säkrare än att röka vanliga cigaretter.

Det uppskattas att tobak dödar mer än 695 000 människor varje år i de länder som ingår i Europeiska unionen, vilket motsvarar ungefär ett dödsfall var 45:e sekund. En tredjedel av européerna röker fortfarande cigaretter. Martin Callanan, ledamot av Europaparlamentet för det brittiska konservativa partiet, omtalade att e-cigaretter har hjälpt tusentals människor att sluta röka skadliga cigaretter och höll inte med dem som ville implementera lagar för att göra det svårare att tillverka produkterna inom EU. Han sa även att tränga ut e-cigaretter från marknaden skulle vara fel, eftersom dessa produkter inte är läkemedel utan ofarliga enheter som rökare använder som ett alternativ till cigaretter.

Nikotinet som finns i e-cigaretter kommer i vätskeform. Då en person inhalerar i en e-cigarett, sugs nikotinet in i kroppen via en finfördelningskammare. Lösningen hettas upp och blir till vattenånga, som utandas som normal cigarettrök. En liten lampa lyser i spetsen på den elektroniska cigaretten när individen inhalerar och till skillnad från en riktig cigarett, är ångan luktfri. Nikotinpatroner behöver bytas, men en patron innehåller samma halt av nikotin som 40 vanliga cigaretter. Många rökare tycker att el-cigaretter hjälper dem att skära ner på deras rökning eller att ge upp cigaretter helt och hållet, i likhet med andra produkter som innehåller nikotin, såsom tuggummi och plåster. De anses vara mycket mindre skadliga än cigaretter eftersom de inte innehåller de farliga kemikalierna som finns i tobak.

Slutsats.

Chris Davies, riksdagsledamot för Storbritanniens liberaldemokratiska parti tillade att e-cigaretter är en vändpunkt i kampen mot rökning. Han noterade hur hundratals människor som brukade röka cigaretter, personligen skrivit till honom för att berätta att e-cigaretter har hjälpt dem att sluta röka när inget annat fungerade. E-cigaretter består av en patron som innehåller nikotin, samt ett batteri. Det finns också en lösning innehållandes propylenglykol eller glycerin blandat med vatten, medan en cartomizer förvandlar denna lösning till vattenånga.