Elektroniska cigaretter – Är det verkligen värt det?

Rökning är en av de vanligaste laster som finns, med mer än 1 miljard människor som är vanerökare. Tyvärr är det också en av de mest beroendeframkallande lasterna, vilket innebär att när du börjar, är det mycket svårt att sluta, om inte rentav omöjligt. Den goda nyheten är att det finns ett alternativ som är betydligt mindre farligt för din hälsa – en e-cigarett.

Elektroniska cigarrer 101

Många rökare är skeptiska när det gäller elektroniska cigarrer, helt enkelt därför att de inte förstår hur de fungerar, så låt oss ta en titt på några myter som omger dessa produkter.

Myt: Elektroniska cigarrer är nikotinfria, och kan därför inte tillfredsställa ditt nikotinbehov.

Detta är i särklass den vanligaste myten, som är både sann och falsk. Elektroniska cigarrer förbränner inte tobak för att frigöra nikotinet – det ämne som faktiskt skapar beroendet, utan de använder flytande nikotin och en mekanism som hettar upp den och förvandlar den till ånga som rökaren inhalerar. Detta har i princip samma effekt som att röka en vanlig cigarr. Du kan dock välja en nikotinfri vätska som också skapar ångan, men inte innehåller nikotin. Denna typ av vätskor är till för den grupp av rökare som inte är beroende av nikotinet, utan snarare är psykologiskt beroende av själva rökprocessen.

Myt: Elektroniska cigarrer är svagare än vanliga cigarrer.

Detta är ett annat exempel på en myt som kan vara både sann och falsk. Precis som vanliga cigarrer kommer med olika procentsatser av nikotin och andra ingredienser, kommer elektroniska cigarrer med olika typer av vätska, i olika koncentrationer. Som ett resultat kan du välja en elektronisk cigarr som är svagare, starkare eller precis samma styrka som ditt favoritmärke på vanliga cigarrer.

Myt: Röken som skapas av elektroniska cigarrer är ännu farligare än röken från vanliga cigarrer.

Återigen sprids denna myt av människor som inte förstår hur elektroniska cigarrer fungerar. Logiken bakom denna myt är att, bara för att de inte innehåller naturliga ingredienser, som tobaksbladen som används i vanliga cigarrer, är elektronisk cigarrer fulla av kemikalier som är farliga. Denna myt är helt falsk, då elektroniska cigarrer fungerar genom att värma upp en vätska och förvandla den till ånga – i grunden samma process som när du värmer upp vatten till kokpunkten. Vätskan i fråga är inte farlig, vilken huvudsakligen består av vatten med lite extra nikotinkoncentrat. Detta innebär att den så kallade röken från en elektronisk cigarr är ofarlig, särskilt jämfört med röken från en vanlig cigarr.

Skäl för att byta till elektroniska cigaretter

Nu när du har en grundläggande förståelse för hur elektroniska cigarrer fungerar, kommer här ytterligare några skäl för ett byte:

• Elektroniska cigarrer är billigare, då du bara köper cigarr kittet en gång, och sedan bara behöver köpa till flytande refiller, när de tar slut.

• Effekten av passiv rökning är betydligt mindre farlig för människor runt omkring dig.

• Ångan impregneras inte in i huden och kläderna, så du slipper den specifika röklukten ogillad av alla.

• Du använder ingen eld, vilket minskar brandrisken.

Dags att sätta punkt och göra en uppsummering; elektroniska cigaretter är billigare, mer praktiska och bättre för din hälsa. Har du provat dem ännu?