Elektroniska cigaretter är ett innovativt sätt att hjälpa människor att sluta röka

Vad är en elektronisk cigarett och hur fungerar den?

Elektroniska cigaretter, även kända som e-cigarett, ser ut och känns som riktiga cigaretter. De är formade som vanliga cigaretter med det bruna filtret i änden, och med en spets som lyser med rött sken, precis som en vanlig cigarett, med skillnaden att dessa är batteridrivna, och fyllda med varierande mängder av flytande nikotin eller ingen nikotin alls. De innehåller inte tobak eller rök. De kan verkligen hjälpa människor att på allvar skära ner på mängden cigaretter de röker, eller att sluta helt och hållet, om detta är deras slutmål.

Det finns en mängd olika sätt att sluta röka, inklusive mediciner och stödgrupper, och en hel del andra produkter, som exempelvis tuggummi och plåster, som kan hjälpa till att dämpa suget, men elektroniska cigaretter har några fördelar som andra produkter inte kan erbjuda. När användaren tar ett bloss på e-cigaretten, värmer batteriet upp nikotinet; detta skapar en ånga som användaren inhalerar, även kallad vaping. Resultatet är en känsla av rök i både lungor och mun utan att behöva inhalera skadlig rök.

Fördelarna med att använda e-cigaretter

Till skillnad från verkliga tobakscigaretter och produkter, finns det inga lagar som förbjuder rökning av e-cigaretter på allmänna platser. En nyligen genomförd studie av Folkhälsoinstitutet med 40 rökare, visade att användning av en e-cigarett lindrade begäret att röka, och var väl tolererat. Andra studier har påvisat att de hjälper rökare att sluta efter att de hade provat och misslyckats med andra metoder. De hjälper också till att kontrollera suget, hantera abstinenssymtom och undvika att man går tillbaka till cigarettrökning.

E-cigaretter erbjuder ett säkert och effektivt sätt att producera en nikotinhit inom några sekunder. De är både socialt acceptabla och familjära för användaren. Om någon skulle välja ett nikotinplåster istället för en e-cigarett, skulle de uppleva en fördröjning på mellan fem och tio minuter innan de skulle träffas av samma nikotinkick. De kan också hjälpa till med den psykologiska aspekten, som rörelsen av att föra cigaretten till munnen.

E-cigaretternas växande popularitet

Vissa företag erbjuder nu e-cigaretter speciellt för kvinnor då de har blivit en ”cool” modeaccessoar. Kändisar som sägs har setts röka e-cigaretter inkluderar, Leonardo DiCaprio, Paris Hilton och Cara Delevinge. Rockstjärnan och medlem av bandet Rolling Stones, Ronnie Wood, blev fotograferad med en på konstmuseet Tate Modern i London. Globalt sett har försäljningen av e-cigaretter beräknas ha ökat till 1,3 miljarder, och endast i Storbritannien finns det 1,5 miljoner användare. Under 2013 har det rapporteras om en ökning på 800 procent av rökare som använder e-cigaretter, antingen för att minska sin rökvana, eller för att sluta helt och hållet.

Ett företag som heter DanSmoke, ett av de ledande märkena av e-cigaretter, tillverkar engångs och laddningsbara elektroniska cigaretter som kan köpas via nätet. Deras e-cigaretter finns i en mängd olika smaker och nikotinnivåer.