Hur el-cigg slutligen hjälpte mig att sluta röka!

Sluta röka med en e-cigarett.

Rökning har varit en stor del av mitt liv ända sedan jag började, då när jag bara var en tonåring. Genom att se hur gott som alla de vuxna i min familj dagligen rökte plus att se de mest attraktiva och karismatiska Hollywood skådespelarna förföriskt röka på skärmen, bidrog med all säkerhet till att även jag började röka. Efter att ha rökt i nästan fyrtio år med många misslyckade försök att sluta på mitt register, antog jag att det inte var möjligt för mig att någonsin kunna bryta dessa högst beroendeframkallande vanor. Men med det nyliga inträdet av el-cigaretter på marknaden, bestämde jag mig att prova dem för att ge mig själv en sista chans att sluta röka. Låt mig berätta lite mer i detalj om hur det gick med detta försök och om mina tankar kring en e-cigarett.

Tidigare när jag försökte ge upp genom att sluta hux flux, fann jag det bokstavligt talat outhärdligt att försöka motstå suget efter nikotin som pulserade i vågor genom min kropp. Därför varade jag högst ett par dagar utan att röka innan jag trillade dit igen och började röka precis lika mycket som förut. När jag försökte med andra sätt att sluta röka, som till exempel med nikotintuggummi, upplevde jag inte bara att de inte levererade samma mängd nikotin som jag var van vid från tobakscigaretter, men att de inte heller gav mig den känslomässiga tillfredsställelsen jag fick från att föra cigaretten till munnen och ta ett bloss. Därför slutade alla försök med nikotintuggummi (eller plåster också för den delen) alltid med platt fall. En annan fallgrop som jag alltid tycktes falla i var att alla försök att sluta röka som jag gjorde, som i slutändan ändå visade sig vara fruktlösa, alltid misslyckades ännu snabbare varje gång jag gick ut för att ta en drink. Av någon anledning, upplever många människor det som ett naturligt tidsfördriv att njuta av en cigarett tillsammans med en öl eller drink på baren eller krogen. På grund av dessa faktorer verkade det som om alla försök jag gjorde att sluta röka en gång för alla, var dömda att misslyckas; tills jag provade el-cigaretter!

Först och främst tycktes el-cigaretter tillfredsställa djupt liggande emotionella, sociala och vanemässiga behov som jag hade, för att inta min dagliga nikotindos genom att föra någon form av cigarett till munnen. För det andra, tillät de mig att fortfarande njuta av handlingen att röka vid sociala tillställningar med vänner, bara med den skillnaden att jag nu inte behövde andas in alla de fruktansvärda ämnen som finns i cigaretter, som tjära och tobak. För det tredje, eftersom de är betydligt billigare än vanliga cigaretter, utgjorde den ekonomiska aspekten ett extra incitament att inte röka de betydligt mer skadliga tobakscigaretterna som jag brukade röka, och därmed fick jag även extra pengar att spendera på hälsosamma saker som frukt och vitaminer – en i sanning dubbel hälsofördel, som jag är säker på att du måste hålla med om!

Slutsats.

Tidigare försök att sluta röka har alltid känts som en omöjlig kamp för mig, och slutade alltid i ett misslyckande . Att byta till e-cigaretter har aldrig – inte ens för en sekund – känts som en utmaning och jag tror att det har varit nyckeln till varför det har gått så snabbt och enkelt för mig att ge upp vanliga cigaretter med den här metoden. Jag rekommenderar helhjärtat el-cigaretter till andra och önskar bara att de hade uppfunnits för flera år sedan så att jag framgångsrikt kunde ha slutat röka redan då!